+90 549 654 72 54 +90 549 654 72 54 kitap@matbumedya.com
Kitap Çıkarmak-Kitap Bastırmak-Kitap Yayımlamak
ARA
SEPETİM
KİTAPLARIMIZYAZARLARIMIZBAŞVURU YAPFİYAT HESAPLAYARDIM KONULARIİLETİŞİM

Çocuk kitabı bastırmak isteyenler için tavsiyeler

Çocuk kitabı bastırmak isteyenler için tavsiyeler

Türkiye'de en çok satan kitap türlerinin başında çocuk kitabı gelmektedir. Çocuk kitabı bastırmak isteyenler için tavsiyelerimizi bu makalede sıralayacağız.

Çocuk kitabı yazmak, yetişkin kurgu bir eser yazmaktan daha zordur. Çocuk kitabı rastgele herhangi bir kişinin yazabileceği bir tür değildir. Pedagoji bilmek, çocuklarla çalışmak, çocukların dilinden anlamak, çocukların bakış açısına hakim olmak, yaş gruplarının davranışlarını bilmek… Bu tecrübeler sizde varsa, çocuk kitabı yazmalısınız…

Çocuk kitabı yazarken kelime sayısı, kullanılacak sözcükler, cümle yapılarının basit veya karmaşık oluşu, kurgu biçimleri, konu ve çizimler hedef kitleye göre dizayn edilmelidir. Tüm bu detayları, kitabı yazmadan düşünmeli, planlama yapmalı ve sonrasında yazmaya başlamalısınız.

Eğer mesleğiniz doğrudan çocuk eğitimi üzerine değilse, çocuk psikolojisi ve çocuk kitapları okuyarak ön hazırlık yapabilirsiniz. Çocuk edebiyatının inceliklerini bu kitaplarda öğrenebilir, yazarken neleri dikkate almanız gerektiğini anlayabilirsiniz.

Cevabını aramanız gereken soruları şöyle sıralayabiliriz:

  • Çocuk edebiyatı nedir?
  • Çocuk edebiyatının işlevi nedir?
  • Okuma kültürü edinmede çocuk kitaplarının yeri ve önemi nedir?
  • Çocuk kitabı çocuğun dilsel, bilişsel, zihinsel, toplumsal ve bireysel gelişimini nasıl etkiler?
  • Çocuk kitabında karakterler nasıl oluşturulur?
  • Çocuk kitabı yazarken konu seçimi nasıl yapılır?
  • Çocuk kitabında kurgu nasıl yapılır?
  • Çocuk kitabında çizim önemli midir?

Dengeyi kurun

Çocuk kitapları, çocuklarla diyalog kuran, onlara yeni dünyalar açan, pedagojik olarak çocukların zihinsel dünyalarına katkılar sunan araçlardır. Ancak çocuk kitaplarını yazarken bir denge şarttır. Bu dengede hem didaktik hem eğlendirici olmak esastır. Çocuk kitapları, salt öğretici olmamalıdır.

Çocuk kitaplarında özgün içerik fark yaratır. Her gün yüzlerce çocuk kitabının yayımlandığı düşünülürse, birbirini tekrar eden çok sayıda kitap görülecektir. Eğer kitabınız içeriği ve çizimleriyle fark yaratabilirse, bu önemli ve ayrıştırıcı bir unsur olacaktır.

Çocuklarla empati kurun

Çocuk kitabı yazarken yalnızca yazarlık yeteneği yeterli olmayacaktır. Çocuklarla empati kurabilmek, çocuk psikolojisinden anlamak, çocuğun ruh dünyasına uygun içerikler üretmek, çocuğun dikkatini çekebilmek bir kitabın başarısını belirleyecektir.

Çocuk kitabı yazarken çevrenizde bulunan, kitabınızı değerlendirip eleştirebilecek kişilerden geribildirim almalısınız. Ne kadar çok eleştiri alır ve bu eleştiriler üzerine çalışırsanız kitabınızın okurla buluşmasının ardından gelecek eleştiriler o denli az olacaktır.

Yapay anlatım tehlikesi

Çocuklara yönelik metin kaleme alırken en çok düşülen hatalardan biri de yapay anlatımdır. Anlatımınızın samimi, ilginç, eğlenceli olması ile başarılı olabilirsiniz. Sahici, gerçekçi anlatıma bir şekilde sadık kalmalısınız.

Ebeveynlerin düşüncelerini ihmal etmeyin. Çocuk kitapları, ebeveynler tarafından seçilir ve aslında hedef kitleniz bir noktada ebeveynlerdir. Aynı şekilde öğretmenler de kitap seçimi yapar. Bu nedenle kitabınızın çocuklar için neden önemli olduğunu arka kapakta ifade etmelisiniz.

Korkutucu, ürkütücü anlatımdan uzak durmalısınız. Çocuk kitaplarında iyi ve kötü olarak iki dünya yaratmamalısınız. Daha doğal bir dünya kurmalı, doğal bir anlatım tercih etmelisiniz. Çocukları umutsuzluğa sevk edecek kurgulardan kaçınmalısınız. Sorunlara gerçekçi çözümler üretmelisiniz.

Merak uyandırıcı bir anlatım

Sıra dışı bir anlatım tercih etmelisiniz. Sorgulayıcı, çocukların merakını tetikleyen ve eleştirel bakış açılarını teşvik eden bir anlatım, çocukların zihin dünyasında daha fazla yer edinecektir. Yetişkinlerin dünyasındaki huzursuzlukları, olumsuzlukları, kötülükleri çocuklara empoze etmemelisiniz.

Bilhassa anaokuluna giden öğrenciler, bir kahramanın maceralarından keyif alabilir, bu tür bir anlatıda hikâyenin sonuna dek odaklanmasını koruyabilir. Okuma çağına gelmiş çocuklar ise sorunlar ve çözümleri üzerine odaklanan eserleri daha ilgiyle okurlar. Bu çağın çocukları, kendilerini keşfetme arayışındadır ve bu bir yolculuktur. Bu yolculukta onlara rehber olabilirseniz, çocuklar sizi sevecektir. Ortaokul çocukları ise daha çok maceranın peşinden koşar, gizem unsurlarını ister, değerler üzerine konuları sever…

Kitap başvurusu yaparken nelere dikkat etmelisiniz?

  • Öncelikle yazdığınız kitabın çocuklara uygun olup olmadığını sorgulayın

  • Çok sayıda dosyanız varsa, içlerinden en güvendiğiniz dosya ile başlayın

  • Metin ve çizimleri birlikte gönderin, iki unsurun bir bütün olduğunu unutmayın

  • Hedef kitlenizi belirleyin

  • Dosyanıza kısa bir özet ekleyin. Özette kitabınızın temasından bahsedin.

  • İletişim adresinizi, sosyal medya hesaplarınızı ve özgeçmişinizi başvurunuza ekleyin

 

En Çok Tercih Edilen YayıneviEn Çok Dosya Gönderilen Yayınevi
0%