+90 549 654 72 54 +90 549 654 72 54 kitap@matbumedya.com
Kitap Çıkarmak-Kitap Bastırmak-Kitap Yayımlamak
ARA
SEPETİM
KİTAPLARIMIZYAZARLARIMIZBAŞVURU YAPYARDIM KONULARIÜYE GİRİŞİİLETİŞİM

Kitabınızın başlığını seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Kitabınızın başlığını seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Kitap çıkarmak için yayınevi arayışına girmeden önce, kitabınıza dikkat çekici bir başlık bulmalısınız. Kitabınızın başlığını seçerken nelere dikkat etmelisiniz?

Kitap, ilk satırının yazılmasından okurun eline ulaşıncaya dek çok ciddi bir planlamanın ürünüdür, her aşamasında ciddi bir emek vardır. Kitabınızın başlığı ise okurun dikkatini çekebileceğiniz ilk ve en önemli unsurdur. Kitabınıza isim verirken dikkate almanız gereken bazı kriterleri, bu makalede paylaşacağız.

Hedef kitlenizi belirleyin

Kitabınızın türü ve hedef kitlesi, başlığınızı belirlerken dikkate almanız gereken ilk noktadır. Şayet eseriniz bir çocuk kitabıysa, ana amacınız çocukların ilk bakışta ilgisini çekmek olmalıdır. Örneğin, hedef kitleniz 0-6 yaş grubu ise bu seviyeye uygun bir başlık bulmalısınız. ‘Gizemli Hayaletler', ‘Korkunç Yaratıklar' gibi başlıklardan kaçınmalısınız. ‘Meraklı Tavşan', ‘Uçan Arabalar', ‘İlginç Meyveler' gibi pedagojik olarak hedef kitlenize uygun, kitabın içeriğini merak ettirecek başlıklar kitabınızın satışına olumlu etkilerde bulunacaktır. Diğer yandan kitabınızın başlığında didaktik kaygıları çok abartmamalısınız. İlgi çekici unsurlar, başlıkta her zaman size avantaj sağlayacaktır.

Kitabınızın türüne ve konusuna uygun başlıklar bulun

Bilim kurgu türünde bir roman yazdıysanız, gizem unsurlarını başlıkta hissettirmelisiniz. Veya akademik bir metinde, daha açıklayıcı ve uzun başlıklar tercih edebilirsiniz. Çünkü akademik metinlerde doğru anlaşılma kaygısı, diğer tüm hususların önündedir. Normal şartlarda üç veya dört sözcüğü geçmemesi gereken başlıklar, akademik metinlerde daha uzun tasarlanabilir.

Diğer yandan kitabınızın konusuna, kullandığınız dile, terminolojiye uyumlu sözcükler tercih etmelisiniz. Osmanlı sultanları ile ilgili bir romana Osmanlı Kraliçeleri gibi bir isim vermeniz sizi gülünç durumlara düşürebilir. Tabii, eğer bu kitap kara komedi türünde değilse…

Başlıkta kullanılan her sözcüğün çağrışımlarını tartın

Kitabınıza isim belirlerken başlıkta kullanacağınız her kelimenin çağrışımlarını en ince ayrıntısına kadar düşünmelisiniz. Örneğin muhafazakâr jargonda ‘tevafuk' sözcüğü, seküler gruplarda “tesadüf” olarak kullanılmaktadır. Başlıkta ‘tevafuk' sözcüğünü kullandıysanız, hedef kitlenizin seküler gruplardan meydana gelmesini bekleyemezsiniz. Sert bir örnek vermek gerekirse, kitabınızın kapağında ‘terörist' veya ‘gerilla' kelimelerinden hangisini tercih ettiyseniz, bulunduğunuz nokta 180 derece değişecektir. Kitabınızın kapağında kullanacağınız sözcüklerin suç unsuru olup olmadığını da derinlemesine düşünmelisiniz.

Kısa ve vurucu bir başlık için çabalayın

Kitabınızın ismi ne çok uzun ne de içeriğe dair hiçbir izlenim vermeyecek denli kısa olmalıdır… Kahraman bir askeri anlattığınız kitabınız için sadece ‘Er' başlığını kullanmamalısınız. Çok tanınmış ve kitapları çok satan bir yazar olmanız hâlinde bu türden başlıklar okur tarafından ‘şaşırtıcı' bulunabilir ancak henüz yazarlık yolculuğunuzun başında iseniz daha iyi seçeneklerin peşinden koşmalısınız.

Öte yandan, kitabınızın başlığını atarken çok fazla sözcük kullanmamalısınız. Kitabınızın başlığında her şeyi anlatamazsınız. Bazı noktalar gri kalabilir, başlığın yeterli olmadığını düşünebilirsiniz fakat başlık uzadıkça odak noktası kaybedilecektir.

Deneme ve şiir kitabı yazdıysanız soyut ifadeler kullanabilirsiniz

Deneme ve şiir kitaplarında genel eğilim kitaba içerikteki bir deneme veya şiirin ismini vermektir. Bunu tercih edebilirsiniz. Fakat daha genel ve kitabı ifade eden bir isim bulabilirsiniz. Mesela ‘Heba Mezadı' adlı şiir kitabı buna güzel bir örnektir. Kitabın isminin ‘Heba Mezadı' olması şairin kıyıda kenarda unuttuğu şiirlerini derlediği içindir. Veya ‘Kırkyama' adlı şiir kitabı. Bu isim şiirlerin belirli bir kıstasa göre yazılmadığı hepsinin dağınık ve değişik zamanlarda yazıldığını anlatan enfes bir şiir kitabı ismidir.

En Çok Tercih Edilen YayıneviEn Çok Dosya Gönderilen Yayınevi
0%