+90 549 654 72 54 +90 549 654 72 54 kitap@matbumedya.com
Kitap Çıkarmak-Kitap Bastırmak-Kitap Yayımlamak
ARA
SEPETİM
KİTAPLARIMIZYAZARLARIMIZBAŞVURU YAPFİYAT HESAPLAYARDIM KONULARIİLETİŞİM

Kitap basımında yayınevi seçimi sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar

Kitap basımında yayınevi seçimi sürecinde dikkat edilmesi gereken hususlar

Kitabınızı bastırmak için yayınevi aramaya başladınız, bu noktadan sonra ne yapmalısınız?

Kitap bastırmak en az kitap yazmak kadar zordur. Yayınevlerine gönderdiğiniz dosyaların reddedilmesi, göz ardı edilmesi sizi hayal kırıklığına uğratmasın. Bu makalede, özellikle ilk kitabını yayımlamak isteyen yazarlar için izlenecek yollar anlatılacaktır.

Türkiye'de yayınevlerini iki grupta düşünebiliriz:

  • Kurumsal Yayınevleri: Kendini ispat etmiş, geniş dağıtım ve satış ağına sahip, hemen hemen tüm ülke çapında bilinen yayınevleridir.
  • Kişisel Destekli Yayıncılar: Yazarların kendini ispat etmesine fırsat tanıyan, ulusal satış ve dağıtım ağı olan yayınevleridir.

Kurumsal yayınevlerinin pek çoğu rüştünü ispat etmiştir. Fakat kişisel destekli yayıncılık tercih edecek yazarların, tüm süreçleri sorgulamasında ve teyit etmesinde fayda görüyoruz.

Bu makalede, kitabınız bastırmak için hangi yayınevine başvurduğunuzda ne ile karşılaşacağınıza değineceğiz.

Kurumsal Yayınevleri

  • Genellikle kadrolu ve tanınmış yazarları vardır.
  • Uluslararası çok satanlar listesindeki yazarları dilimize çevirerek yayınlamışlardır.
  • Genellikle şiir kitabı basmazlar.
  • Kişisel iletişimden ziyade kurumsal iletişime açıklardır. Ya da daha farklı ifade etmek gerekirse; kitap kurdu, gözlükleri burnunun üstünde bir yayıncı gibi değil, hayalinizdekinin ötesinde gayet muntazam kurumsal bir çalışanla muhatap olabilirsiniz.

Anaakım yayınevlerinin internet sitelerindeki açık adreslerine veya e-posta adreslerine dosya gönderdiğinizde ‘programlarının yoğun' olduğunu söylemiyle karşılaşabilirsiniz. Bu aslında nezaketle ‘dosyanızla ilgilenmiyoruz' demektir. Fakat hiç cevap alamamanız da ihtimal dâhilindedir.

Yazarlar, dosyanızın içeriğinin çok iyi olduğunu düşünerek en azından dosyalarının incelenmesine dair bir beklenti içinde olacaktır. Bu da tabiidir. Fakat yayınevlerinden geribildirim alamamanız, yazdıklarınızın iyi veya kötü olmasıyla alakalı değildir. Birçok yayınevinin öncelikli kaygısı finansal rakamlardır.

Söz konusu ürün ‘kitap' olduğunda yayınevlerini ticari bir kuruluştan ziyade, kültür ve sanata hizmet eden, ticaretin dışında elitist birer organizasyonlar olduğunu düşünebilirsiniz. Oysa yayınevleri de herhangi bir market gibi kira öder, çalışan personeline maaş verir, dağıtım için araç satın alır, araçlarına yakıt harcar, basılacak kitaplar için kâğıt alır, tasarımcı çalıştırır, elektrik ve su faturası ile vergi öder... Özetle, bir yayınevi, herhangi bir ticari işletme neler yapıyorsa ve ne yapması gerekiyorsa aynı mecburiyettedir.

Büyük yayınevlerinin kurumsal firmalar olduğundan söz etmiştik. Kurumsal firmalarda rakamlar duygulardan önemlidir. Küçük Prens'in ‘Büyükler rakamları ne kadar da seviyor' sözünü hatırlayan yazarlarımız vardır… Evet, rakamlara dikkat etmeyen bir ticari işletme ayakta kalamaz, finansal durumu kötüye gider, hatta iflasa sürüklenebilir. Hâl böyle olunca da kurumsal yayınevleri, hiç tanınmamış bir yazarın, hiç duyulmamış bir dosyasını kitaplaştırmak yerine, riski azaltmak için bilinen, satışları öngörülebilir yazarları tercih edeceklerdir.

İlk kitabını kurumsal yayınevlerinden çıkaran yazarlar yok mudur?

Elbette vardır. Fakat bu, eserinize inanan ve yazar olarak rüştünü ispat etmiş kişilerin referansı ile mümkün olabilir. Şöyle genel bir kanı vardır: ‘Kitap basımı için yayınevi arıyorsanız kitabınızı kişisel destekli yayıncılıkla yayınlayabilirsiniz; yayınevi sizi arıyorsa kitabınızı telifli yayınlayabilirsiniz.' Yazar olarak potansiyelinizi ortaya koyduğunuzda bir süre sonra yayınevleri size teklifler sunacaktır.

Kurumsal yayınevleri şiir kitabı yayımlar mı?

Kurumsal yayınevleri, genel anlamda, satış potansiyeli dolayısıyla şiir kitabı bastırmak isteyenler için kapı duvar gibidir. Şiir kitaplarının satış grafiklerinin diğer türlere göre daha düşük olması, bir dezavantaj doğurmaktadır. Şiirleriniz ne kadar başarılı olursa olsun, bu duvarları aşmanız çok ciddi emek gerektirir. Şayet kurumsal yayınevlerinden şiir kitabı yayımlatmayı başardıysanız, istisnalar arasına isminizi yazdırdınız demektir.

Kitabınızı en iyi şartlarda nasıl yayımlarsınız?

Vazgeçmek hem kolay hem de zordur. Aylarca, yıllarca emek verdiğiniz kitabınızın yayımlanması için sarf ettiğiniz emekleriniz boşa gitti diye düşünmemelisiniz. Kişisel destekli yayıncılık yapan Tilki Kitap Yayın Grubu, ilk kitabınızın yayımlanma sürecinde size profesyonel bir destek sağlayacak ve kitabınızı en doğru şekilde, en iyi şartlarda okurun beğenisine sunacaktır.

Tilki Kitap Yayın Grubu'nda ne tür imkânlar sunuluyor?

Kitabını bastırmak isteyen yazarlar için Tilki Kitap Yayın Grubu olarak öncelikle en doğru bilgileri vererek yazarlarımıza bilgi ve tecrübe aktarımında bulunuyoruz. Telefon veya mail aracılığıyla, yüz yüze ofis ortamında yapılan görüşmelerde yazara sektörün gerçeklerini aktarıyoruz. Genel yayın yönetmenimiz ve yayın koordinatörlerimizle yapacağınız görüşme ve toplantılarda, soracağınız tüm sorulara açık, şeffaf ve net yanıtlar veriyoruz.

Değerlendirme ve sürece dair bilgilendirme

Süreci zihninizde somutlaştırıyoruz, akabinde eserinizi değerlendirmeleri için yayın kurulumuzla paylaşıyoruz. En az iki editörün değerlendirmesinden sonra yazarlarımıza olumlu veya olumsuz geribildirimde bulunuyoruz. Olumsuz geribildirimlerde, yazara eserinde ne tür geliştirmeler yapması gerektiğini anlatıyor ve daha sonra tekrar başvuru yapmalarını talep ediyoruz. Gerekli hâllerde eser yazım sürecinde yazar atölyelerimize dâhil edip yazarlarımızın gelişimlerini hızlandırıyoruz.

Resmî işlemler: ISBN ve bandrol

Dosyanız için değerlendirme olumlu sonuçlandıysa süreci sözleşme ile resmîleştiriyoruz. Bu sözleşme ile Kültür Bakanlığı ve Yayıncılar Federasyonu nezdinde ISBN ve bandrol için resmî işlemleri gerçekleştiriyoruz. Bu işlemlerin resmî evraklarını yazarlarımızın görüntüleyip indirebileceği şekilde KitapSoft yazar panelimize yüklüyoruz.

İki editörlü çalışma

Resmî işlemleri takiben eseri iyileştirmek için çalıştığımız editoryal aşamaya geçiyoruz. Editoryal aşamada iki adımda eser ele alınıyor. Birinci adımda kitabınıza atanacak ilk editör, dosyanızı baştan sona, satır satır inceliyor ve düzenlemeler yapıyor. Çalışmasını bitiren editör arkadaşımız, dosya üzerindeki düzenleme ve değişiklikleri yazara gönderiyor ve yazarın hangi kısımlarda ne tür düzenlemeler yapıldığını bilmesi sağlanıyor. Geribildirimler ile sonraki süreçte yazarın aynı hataları yapmasının önüne geçiliyor.

Editörden geribildirim

Yazar, editörün yaptığı çalışmayı onayladıktan sonra editör şefimiz ‘son okuma' aşamasında eseri ikinci göz olarak incelemeye tabi tutuyor. Editör şefimiz, dosyada ilk olarak ilk editörün yaptığı düzenlemeleri kontrol ediyor. Yayınevimizin belirlediği kriterlerin dışında kalan düzenlemeler yapılmışsa bu aşamada müdahale ediliyor. Son okuma aşamasında dosya tekrar en baştan en sona dek incelemeye tabi tutuluyor ve gerekli düzenlemeler yapılıyor. Şef editörümüz ile yazar arasında istişareli olarak ilerleyen bu süreçte dosya son olarak yazarın onayına sunuluyor. Yazar, dosyayı onayladıktan sonra editoryal aşama tamamlanıyor.

Mizanpaj çalışması (iç sayfa tasarımı)

Devamında tasarım aşaması başlıyor. Tasarım aşamasının birinci adımı, mizanpaj. Mizanpaj adımında eserinizin özetle aşağıda sıralanan çalışmalar yapılıyor ve dosya onayınıza sunuluyor:

  • Kitabın bölümlerinin sıralanışı (ön söz, giriş yazısı, içindekiler, yazar biyografisi, künye, dipnotlar, kaynakça, indeks)
  • Kitap sayfa numaralarının sıralanışı ve yerleşimi
  • Kitabın yazı puntosu ve biçimi
  • Resim ve fotoğrafların sıralanışı, yerleşimi
  • Alt ve üst bilgilerin (vinyet) biçemi, yerleşimi.

Profesyonelce yapılan mizanpaj esere olan ilgiyi artırır. Satır aralıkları çok dar ise veya harfler çok küçük yazıldı ise okurlar kitabı okumakta zorlanabilir ve hatta yarıda bırakabilirler. Mizanpaj, kitabın kapağından sonraki en önemli tasarım işlemidir. Kitabın satılmasında kitap kapak tasarımının ne kadar etkisi var ise kitabın okunmasında da mizanpajın o kadar önemi vardır.

Profesyonel kapak tasarımı

Mizanpaj çalışması tamamlandığında kitabın ön ve arka kapağı için çalışma başlar. Grafik tasarımcımız yazar ile irtibata geçer. Editör ve son okumacıdan gelen tavsiyelere ek olarak yazarın görüşü de alınır, tasarımcımız işin profesyoneli olarak yazara geribildirimlerde bulunur. Yazar ile uzlaştıktan sonra tasarım çalışmasına geçilir. depositphotos.com adlı sitede bulunan milyonlarca görsel arasından kitabı en iyi anlatan görsel veya görseller seçilir ve tasarım yapılır. Tasarımcımız ön kapak, arka kapak ve sırt kısmını çalışır. Çalışma son şeklini aldığında yazara sunulur, revize taleplerinin de uygulanmasıyla tasarım çalışması nihayete erer. Tasarım, baskıya uygun dosya olarak hazırlanır.

Bu aşamada da profesyonellerin önerilerine kulak vermek faydanıza olacaktır. Kitabınızın kapağı için uygun olmayan, amatör görünecek çalışmalar için ısrarcı olmamalısınız. Amatör görünen bir kapak tasarımı, kitabınızın görsel cazibesini kaybettirebilir ve satış rakamlarına olumsuz etkileri kaçınılmaz olur.

En Çok Tercih Edilen YayıneviEn Çok Dosya Gönderilen Yayınevi
0%