+90 549 654 72 54 +90 549 654 72 54 kitap@matbumedya.com
Kitap Çıkarmak-Kitap Bastırmak-Kitap Yayımlamak
ARA
SEPETİM
KİTAPLARIMIZYAZARLARIMIZBAŞVURU YAPFİYAT HESAPLAYARDIM KONULARIİLETİŞİM

Eserim çalınır mı? Kitabımı tescil ettirmek istiyorum

Eserim çalınır mı? Kitabımı tescil ettirmek istiyorum

Kitap bastırmak için yayınevi ararken eserim çalınır mı? Eserimi nasıl tescilletebilirim?

Bir kitap yazdınız ve kitabınızı basım için yayınevine göndermek istiyorsunuz ama çalınma korkusu yaşıyorsunuz. Bu çok doğal, çünkü aylarca, hatta yıllarca binbir zahmetle hazırladığınız eserinizin üzerinde başkalarının hak iddia etmesinden endişe duyuyorsunuz.

Tilki Kitap Yayın Grubu olarak, bir soruyla çok sık karşılaşıyoruz. Bilhassa kitabını yayımlatmak için arayışta iken çok sayıda yayınevine kitabını gönderip bundan pişmanlık duyan yazarlar bu soruyu yöneltiyor: ‘Eserimi size gönderdiğimde eserimin çalınmayacağından nasıl emin olabilirim?'

Yıllardır verdiğimiz emekle, yüzlerce yazarımızla bu sektörün önemli parçalarından biri hâline gelmiş olsak da kendinizi güvende hissetmek hakkınız. Tilki Kitap Yayın Grubu'na yapacağınız dosya başvurularınızın hiçbir şekilde üçüncü kişilerle paylaşılmayacağının garantisini veriyoruz. Fakat genel anlamda size yol gösterici olacağını umduğumuz adımları takip ederek eserinizin çalınmasının önüne geçebilirsiniz.

Eserimi nasıl tescilletebilirim?

Eserinizin çalınmaması için izlemeniz gereken birçok yöntem vardır. Sırasıyla inceleyelim:

Maliyetli bir yol: Noter yoluyla tescil

Noter yoluyla kitabınızın size ait olduğuna dair belge alabilirsiniz fakat bu yöntem oldukça maliyetli olacaktır. Noter yoluyla tasdik düşünceniz var ise, her sayfanın çıktısını alarak notere gitmelisiniz. Her sayfa için sayfa başına ücretlendirme yapılacak ve 100 sayfalık bir kitabın tasdiklenmesi binlerce lirayı bulacaktır. Çok maliyetli olması nedeniyle noter yoluyla eserinizin tescillenmesini öncelikli olarak tavsiye etmiyoruz.

Ekonomik seçenek: Eserinizi taahhütlü olarak kendinize postalayın

Eserinizin her sayfasının çıktısını alın ve büyükçe bir zarfa koyarak size en yakın postaneye gidin. Buradan kendi adresinizi yazarak eserinizi kendinize taahhütlü olarak gönderin. Taahhütlü olarak gelen zarfta tarih bandrol ve mührü olacaktır. Bu zarfı hiçbir zaman açmayın. Ne zamanki eseriniz çalındı, bunu mahkemeye kanıt olarak sunabilir ve mahkeme heyeti önünde zarfın açılması ile eserin size ait olduğunu ispat edebilirsiniz.

Dijital imkânlar: Blog sitelerini kullanın

Blogspot, WordPress gibi geniş kitlelerce bilinen bir blog sitesi açın. Eserinizi buraya tarih ve zaman kayıtları ile ekleyin. Blog sitenizde düzenleme ve değişikliklerin kayıt altına alındığından emin olduktan sonra eseriniz için korkulacak bir durum kalmamıştır. Eseriniz çalındığı takdirde, blog kayıtlarınızı tarih ve saat dilimiyle mahkeme heyetine sunabilirsiniz. Buradaki en önemli ayrıntı eserinizi kaydettikten sonra üzerinde hiçbir değişiklik veya düzenleme yapmamaktır. Düzenleme yapılan içeriklerin neler olabileceği bilinemeyeceğinden, ‘ben imla hatasını düzeltmiştim' bile deseniz iddianızı ispat etmeniz zorlaşabilir.

Herkesin gözü önünde tescil: YouTube kanalına eserinizi ekleyin

İster eserinizi seslendirerek okuyun, isterseniz görüntülerini çekerek YouTube kanalınıza yükleyin. YouTube kanalındaki tarih ve saat dilimine müdahale edemeyeceğiniz için eserinizin çalınması durumunda tarih ve saat dilimini göstererek eserin size ait olduğunu ispat edebilirsiniz. Burada da bir önceki gibi yüklemeyi yaptıktan sonra içerik üzerinde asla değişiklik yapmamalısınız. Bunu daha garanti altına almak için videonuz içerisinde gündeme ait birkaç öğeyi (tarih gösteren bir TV canlı programı veya hava durumu gibi) paylaşabilirsiniz.

İyi bir alternatif: Kitabınızı e-kitap veya tescil paketi şeklinde yayımlayan yayınevlerine göndermek

Bizim de sunduğumuz bir çözüm olarak kitabınızı e-kitap olarak veya basılı olmayan kitap şeklindeki bir formatla Kültür Bakanlığına kaydettirebilirsiniz. Bu işlemin maliyeti kitap basılı olmayacağı için basılı kitaba göre çok daha düşük olacaktır. Bu konuda hizmet veren yayınevlerine danışabilirsiniz.

Kitap tescili ve eserinizin çalınmaması için sıraladığımız bu yöntemlerin dışında elbette birçok yöntem düşünülebilir. Buradaki esas konu, eserinizi biri çaldığında ve ortaya çıkardığında sizin bu eserin daha önce sahibi olduğunuzu gösterebilecek tarih kanıtıdır. Eğer siz bunu ispatlayabilirseniz karşınızda eserin kendisine ait olduğunu iddia eden kişinin argümanı çökecektir.

Tilki Kitap Yayın Grubu eserin tescil işlemlerini nasıl yapıyor?

Yayıncılık sektöründe genel eğilim, ISBN ve bandrol gibi resmî işlemlerin en sona bırakılmasıdır. Ancak Tilki Kitap Yayın Grubu çatısındaki tüm yayınevlerinde, öncelikle kitabın ISBN ve bandrolü alınır, resmî işlemler yapılır ve çalışmalar başlar. Bu sayede yazarın endişeleri giderilmiş olur. Kitabın ISBN ve bandrolü alındıktan sonra yazar ile bu bilgiler paylaşılır. Yazara tanımlanan kullanıcı adı ve şifre ile panel üzerinden tüm resmî dokümanlar görüntülenebilir.

 

En Çok Tercih Edilen YayıneviEn Çok Dosya Gönderilen Yayınevi
0%