+90 549 654 72 54 +90 549 654 72 54 kitap@matbumedya.com
Kitap Çıkarmak-Kitap Bastırmak-Kitap Yayımlamak
ARA
SEPETİM
KİTAPLARIMIZYAZARLARIMIZBAŞVURU YAPFİYAT HESAPLAYARDIM KONULARIİLETİŞİM

Kitap basım aşamaları nelerdir?

Kitap basım aşamaları nelerdir?

Kitap basım aşamaları nelerdir?

“Kitap yazdım” diyorsanız ve kitap basım aşamalarına dair merakınız varsa bu makaleyi dikkatle okumanızı tavsiye ediyoruz.

Kitabınızı yazdıktan sonra kitabınızı bastırmak için önünüzde iki seçenek vardır. Birincisi profesyonel bir yayıneviyle çalışmak, ikincisi ise matbaalarla çalışarak amatör de olsa kitabınızı bastırmış olmak.

İlk olarak, kitabını bastırmak isteyen ve yayınevi arayan yazarlar için konuyu ele alalım.

Profesyonel bir yolla kitabınızı çıkarmak istiyorsanız ve bir yayınevi arayışındaysanız, sormanız gereken çok soru, sorgulamanız gereken çok cevap vardır.

Birinci husus, Türkiye'de yayınevi olarak faaliyetlerini sürdüren beş binin üzerinde şirket vardır. Bu beş bin yayınevi içinden, iki bin kadarı yılda en az bir kitap çıkarmaktadır. Yaklaşık sekiz yüz yayınevi, her ay en az bir kitap çıkarmaktadır. Aylık en az 5 kitap çıkaran yayınevi sayısı ise iki yüz elli civarındadır.  

2019'un sonunda başlayan ve 2023 yılına dek etkisini sürdüren Covid-19 salgınında çok sayıda yayınevi, faaliyetlerini sonlandırmak zorunda kaldı. Ayakta kalan yayınevleri ise çok seçici davranmaya başladı ve yayımlayacakları kitap sayısını azaltma eğilimine girdi. Hâl böyle olunca yazarlık serüveninin henüz başında olan yazarlar için daha zor şartlar ortaya çıktı.

Bu süreçte ‘ücretsiz kitap basımı' yaptığını söyleyen ve bu iddiayı sürdüren çok sayıda yayınevi doğdu. Ancak bu tür yayınevleri, süreçleri profesyonelce yürütmek yerine âdeta bir ‘matbaa' ya da ‘basımevi' gibi hizmet vermeye başladı.

Bir yayınevinin kitap yayımlama sürecindeki en önemli görevi, eseri iyileştirmektir. Eserin iyileştirilmesi için deneyimli editörlere ihtiyaç vardır. Tilki Kitap Yayın Grubu, uzun yıllar boyunca editör havuzunu oluşturmaya, mevcut editörlerini geliştirmeye gayret gösterdi. 2023 itibariyle 13. yılını dolduran Tilki Kitap Yayın Grubu, bünyesindeki deneyimli editörlerle yayımladığı tüm kitapları titizlikle ele aldı.

Tilki Kitap Yayın Grubu'nda bir kitap hangi aşamalardan geçerek yayımlanır?

Öncelikle, ‘Kitap çıkarmak istiyorum' diyerek yayınevimize başvuran yazarların eserleri, iki editörün ön incelemesine tabi tutulur.

Editörlerin olumlu değerlendirme paylaşması hâlinde, kitabın sayfa ve sözcük sayısıyla birlikte fiziksel özellikleri dikkate alınarak bir maliyet çalışması yapılır ve yazara sunulur.

Sunulan maliyetler yazar tarafından kabul edildiği takdirde, her iki tarafın da haklarını güvence altına alan, Fikir Sanat Eserleri Kanununa uygun hazırlanmış sözleşme imzalanır.

Islak imzalı sözleşme ile Kültür Bakanlığı ve Yayıncılar Federasyonu nezdindeki işlemler yapılır, kitabınız tescil edilir. Kitabınız için ISBN ve bandrol alınır.

İki editörlü çalışma

Resmî işlemlerin ardından, yayın grubumuz için en önemli aşamaya, editoryal işlemlere geçilir. Bu adımda, yazar iki editör ile çalışır. Dosyanıza atanan ilk editör, dosyayı baştan sona dek okur, kontrol eder, düzenleme ve değişiklikler yapar. Çalışma süresince yazar ile editör karşılıklı yazışır ve dosya üzerinde fikir alışverişi yapılır. Çalışma nihayete erdiğinde yazarın onayına sunulur ve alınacak onay ile birlikte süreç son okuma aşamasına geçer.

Şef editörümüzle fikir alışverişi

Son okuma aşamasında, dosyanızı şef editörümüz inceler. İlk editörün dosya üzerinde yaptığı düzenleme ve değişiklikler gözden geçirilir. Editörün gözünden kaçan noktalar tespit edilir. Bu aşamada yazar ile şef editörümüz arasında fikir alışverişi yine mümkündür. Şef editörümüz, yazara sonraki eserlerinde tekrar etmemesi gereken hataları bildirir, deneyimlerini aktarır. Süreç, yazarın dosyayı onaylamasıyla birlikte tamamlanır.

Editoryal aşama tamamlandığında tasarım çalışmaları başlar. Burada da iki ayrı çalışma gerçekleştirilir. İlk aşamada kitabınızın iç sayfa tasarımları yapılır, şekil düzenlemeleri gerçekleştirilir. Tamamlanan çalışma yazarın onayına sunulur.

İç sayfa ve kapak tasarımları

Sonraki adım ise kapak tasarımıdır. Bu aşamada da yazar ile grafik tasarımcımız fikir alışverişinde bulunur. Grafik tasarımcımız; editör ve son okumacıdan gelen tavsiyeler ile birlikte yazar ile istişarelerinden çıkan sonuçları değerlendirerek bir kapak tasarımı gerçekleştirir. Tasarım aşamasındaki revize talepleriyle birlikte çalışma nihayetlendirilerek yazarın onayına sunulur.

Editörlük çalışmaları ile tasarım faaliyetleri sonucunda kitabınız her şeyiyle hazırdır. Bundan sonra baskı öncesi kontroller yapılır. Bu aşamada editörler, yayın koordinatörleri, matbaada çalışan baskı öncesi görevlileri dosyanızı birkaç kez kontrol eder. Olası yanlışların önüne geçilmesi için kontroller titizlikle yapılır.

Baskı aşaması

Baskı aşamasında öncelikle kitabınızın iç sayfaları ve kapakları montajlanır. Devamında iç sayfa ve kapaklar ayrı ayrı basılır. Kalıplar hâlinde basılan iç sayfalar, dört parçaya kesilir, harmanlanır ve ayrıştırılır. Diğer yandan kapaklar kesilir, kitabın rahat okunması için pilyajlar ayarlanır, kitabın çizilmesini engellemek için kullanılan selofan uygulaması yapılır. Akabinde kitabınız cilt makinesinde ‘Amerikan cilt' olarak bilinen yöntemle birleştirilir. Son olarak kitabın üç tarafındaki fazlalıklar kesilir ve kitap matbaadan çıkmadan önce bandrollenir.

Satış ve dağıtım

Kitabınızın satış ve dağıtım aşamalarında öncelikle tanıtım bültenleri hazırlanır ve tüm dağıtımcılara gönderilir. Pazaryeri adıyla bilinen Trendyol, HepsiBurada, Amazon, N11, PTTAVM, ÇiçekSepeti gibi mecralara, kitabınızın tüm bilgileri eksiksiz girilir ve kitabınız satışa açılır. D&R, BKM, Babil.com, kidega.com, Pandora, kitapsec.com, kitantik.com, tikla24.de gibi tüm sitelerde, yaklaşık 10 gün içinde satışa sunulur.

Kitabınız satışa çıktıktan sonra resmî kurumlara gönderilmesi gereken nüshalar gönderilir ve kitabınızın tescil işlemleri tamamlanır.

Satışları anlık görüntüleme

Kullanıcı adı ve şifrenizle tilkikitap.com'a girerek yapılan tüm kitap satışlarını görüntüleyebilirsiniz. Kitap satışları anlık olarak görüntüleyebilir; nereden, kaç adet ve hangi tarihte satıldı ise tüm bilgilere erişebilirsiniz. Kitap satışları, e-fatura sistemine entegre edilmiştir. Bu nedenle fatura kesildiği anda satışlar sisteme yansımaktadır.

Satış süreciyle birlikte sosyal medya reklamlarına başlanır. Çekiliş organizasyonlarıyla kitabın ilk aşamada satışına destek verilir. Daha sonra düzenli aralıklarla kitaplarınızla ilgili paylaşımlar gerçekleştirilir.

E-ticaret bölümümüzde çalışan arkadaşlarımız, pazaryerlerinde düzenlenen tüm kampanyalara katılarak kitabınızın anasayfalara çıkmasına yardımcı olur, görünürlüğünü artırır ve bu faaliyetlerin satışa yansıması için çalışırlar.

Tilki Kitap Yayın Grubu, bünyesinde bulunan yayınevlerinden çıkan kitaplar için gelen siparişlerde, öğleden önce gelen tüm talepleri aynı gün karşılar. Öğleden sonra gelen siparişler, bir sonraki iş günü kargolanır.  

Özetle, bir kitap basım süreci karmaşıktır ve profesyonelce yapılmalıdır. Amatörce yapılacak çalışmaların sonu hüsran olacaktır. Profesyonellerle, deneyimli bir ekiple yürüteceğiniz çalışmalar meyvelerini daha kolay verecektir. Böylece binbir zahmete katlanarak yazdığınız eseriniz, emekleriniz zayi olmayacaktır.

Basımevi veya matbaa ile çalışırsam ne olur?

Kitabınızın çoğaltılması için profesyoneller tarafından hazırlanmış baskı dosyaları olmalıdır. Baskı dosyalarınız var ise matbaalara elinizde bulunan bandrolleri iletmelisiniz. Bandrol ve ISBN'i bulunmayan eserlerin matbaadan çıkarılması suçtur. Bu nedenle bireysel olarak bastıracağınız kitaplarınız için ISBN ve bandrol almanız zorunludur.

Bandrolleri aldınız, matbaaya ilettiniz, kitabınızın çoğaltılmasını istiyorsunuz. Yalnızca matbaa hizmeti almak için https://www.matbuajans.com/ ile iletişime geçebilirsiniz.

 

En Çok Tercih Edilen YayıneviEn Çok Dosya Gönderilen Yayınevi
0%