+90 549 654 72 54 +90 549 654 72 54 kitap@matbumedya.com
Kitap Çıkarmak-Kitap Bastırmak-Kitap Yayımlamak
ARA
SEPETİM
KİTAPLARIMIZYAZARLARIMIZBAŞVURU YAPFİYAT HESAPLAYARDIM KONULARIİLETİŞİM

Sosyal medyada kullanılacak görsel boyutları nelerdir?

Sosyal medyada kullanılacak görsel boyutları nelerdir?

Sosyal medya hayatımızın her alanında olduğu gibi yazarlık ve kitap basım sürecinde de olmazsa olmazımızdır. Peki sosyal medya görsellerimizin boyutlarını biliyor muyuz?

Kitap çıkarmak isteyenler için sosyal medya kullanımı önemli

Sosyal medya, günümüzün en önemli iletişim aracıdır, desek mübalağa etmiş sayılmayız. Politikacılar, sanatçılar, düşünürler, sporcular, gazeteciler, televizyoncular, şirketler… Sosyal medya, toplumu oluşturan tüm paydaşlarca aktif olarak kullanılmakta ve mesajlar bu kanalla kitlelere aktarılmaktadır.

Kitabını çıkaran bir yazar için de sosyal medya en kullanışlı araçlardan biridir şüphesiz. Geleneksel veya muhafazakâr bir yapının içinde doğmuş, büyümüş olabilirsiniz; sosyal medya araçlarına mesafeli durabilirsiniz. Fakat kitap yazdıysanız ve kitabınızı kitlelere ulaştırma gayeniz var ise sosyal medyada bulunarak şansınızı artırabilirsiniz.

Her sosyal mecranın kendine has bir doğası var. Bu nedenle, her mecrada farklı içeriklerle, farklı tarzlarla var olduğunuzda alacağınız geri dönüşler artacaktır.

Sosyal medya kullanım istatistikleri

TÜİK'in Hanehalkı Bilişim Teknolojileri (BT) Kullanım Araştırması'na göre 2022'de bireylerin internet kullanım oranı ise yüzde 82.6'dan yüzde 85'e çıktı. En fazla kullanılan sosyal medya ve mesajlaşma uygulamaları yüzde 82 ile WhatsApp, yüzde 67.2 ile YouTube ve yüzde 57.6 ile Instagram olarak sıralandı. Twitter kullananların oranı yüzde 20.2, TikTok kullananların oranı ise yüzde 13.3'te kaldı. TikTok kullanım oranı erkeklerde yüzde 16.8, kadınlarda ise yüzde 9.9 oldu. Bireylerin yüzde 50.4'ü son 3 ayda Facebook kullanırken, Facebook kullanım oranı erkeklerde yüzde 61.5, kadınlarda ise yüzde 39.4 oldu.

Yukarıda yer alan TÜİK'in araştırması da sosyal medyayı kullanmanın ne denli önemli olduğunu gözler önüne seriyor. Dünya üzerinde yaygın olarak kullanılan 1000'e yakın sosyal medya türevi vardır. Bunlardan kimisi 5-10 bin kullanıcı ile sınırlıyken kimisi de milyarlarca kullanıcıya hitap etmektedir. Sosyal medya kanallarını ülkelere göre de değişiklik arz etmektedir. Bir ülkede çok popüler olan bir sosyal medya uygulaması başka bir ülkede hiç bilinmeyebilir. Ama buna rağmen tüm dünyada en yaygın olan sosyal medya uygulamaları hemen hemen bizim ülkemizde de yaygın olarak kullanılmaktadır.

Bu makalemiz sosyal medya hesaplarınızın fiziki görünümüne dair olacak. Her sosyal medya uygulaması kendi özel kodlamalarını ve ölçülerini kullandığı için maalesef sosyal medyadaki görsellerin tamamı için standart bir ölçü vermek mümkün değil. Bu yüzden kullandığınız her sosyal medya hesabı için şu üç görseli yeniden boyutlandırmanız gerekmektedir:

  • Profil fotoğrafınız
  • Kapak görseliniz
  • Paylaşım görselleriniz

Aksi takdirde bir sosyal medya hesabına çok şık oturan profil fotoğrafınız, başka bir sosyal medya hesabında sadece ‘çeneniz' olarak görünebilir. Kitlenize profesyonel bir imaj çizmek için Facebook, Twitter, Instagram, LinkedIn, YouTube, Pinterest gibi yaygın sosyal medya uygulamalarının profil fotoğrafı boyutu, kanal veya kapak fotoğrafı boyutu, paylaşım görselleri boyutu aşağıda listelenmiştir.

Facebook Profil Fotoğrafı Boyutları

Facebook profil fotoğrafınız kare formatta oluşturulmalı.

Masaüstü bilgisayarlardan görüntülenen profil fotoğrafı 176 x 176 piksel olur.

Mobil telefonlardan girildiğinde ise 196 x 196 piksel olacaktır.

Klasik cep telefonlarında 36x36 pikseldir.

Facebook Kapak Fotoğrafı Boyutları

Facebook sayfanız için kapak fotoğrafı boyutu 820 x 312 piksel olmalıdır. Bu boyut, mobil cihazlar için 640 x 360 piksel boyutlarında görünecektir.

Facebook Gönderi Boyutları

Facebook'ta dikdörtgen gönderilerin boyutları 1200 x 630 pikseldir.

Facebook'ta kare gönderilerin boyutları ise 1200 x 1200 piksel olarak ayarlanmalıdır.

Facebook Hikâye Boyutları

Instagram'da kullanıma açılan, daha sonra Facebook'ta ta aktif edilen hikâye özelliği, etkileşimi hayli artırmıştır. Facebook'ta hikâye paylaşımı yaparken 1080 x 1920 piksel ölçülerini kullanabilirsiniz.

Instagram Profil Fotoğrafı Boyutları 

Instagram profilinizde kare formatta fotoğraf kullanabilirsiniz.

Instagram profil fotoğrafı için minimum 110 x 110 piksel boyutunda görsel hazırlamalısınız.

Instagram Gönderi Boyutları

Instagram'da paylaşacağınız gönderileri 1080 x 1080 piksel boyutunda hazırlayabilirsiniz. Yatay formatta gönderi paylaşmak istiyorsanız yatay olarak 1080 x 566 piksel boyutunu kullanmalısınız. Dikey paylaşımlar içinse 1080 x1250 piksel ölçüsü ideal olacaktır.

Instagram Hikâye Boyutları

Instagram'ın en çok kullanılan paylaşım seçeneği, hikâyelerdir.

Instagram hikâye boyutları 1080 x 1920 pikseldir.

Hikâyelerinize ekleyebileceğiniz görsellerin maksimum boyutu 4 gigabyte'tır.

Instagram Video ve Reels Boyutları

Video ve Reels paylaşımları da son yıllarda oldukça popüler hâle gelmiştir. Bu nedenle Instagram'ı faal olarak kullanan yazarların, Reels videolarıyla dikkat çeken paylaşım yapmaları, etkileşimi artıracaktır. Bu paylaşımlarda 1080 x 1920 piksel boyutları tercih edilmelidir.

Twitter Kapak Fotoğrafı Boyutları 

Twitter, yazarların teveccüh görebileceği platformların başında geliyor ve bu mecranın aktif olarak, profesyonel bir görünümle yönetilmesi büyük önem arz ediyor. Bu mecrada profil ve kapak fotoğrafınızı hazırlarken JPG, GIF ve PNG formatlarını tercih edebilirsiniz.

Twitter Kapak fotoğrafı boyutu 1500 x 500 pikseldir.

Twitter Profil Fotoğrafı Boyutları

Twitter'da kullanılacak profil fotoğrafı boyutları kare olmalıdır. 400 x 400 piksel yeterli olacaktır.

Twitter Paylaşım Görseli Boyutları

Twitter'da yapacağınız paylaşımlarda ölçünüz 1024 x 512 piksel olmalıdır.

 

En Çok Tercih Edilen YayıneviEn Çok Dosya Gönderilen Yayınevi
0%