Türkiye`de yayınevleri, çeşitli çalışma metotları ile faaliyetlerini yürütmektedir. Başlıca iki grup telifli yayıncılık ve kişisel destekli yayıncılık modelleridir.
Dosyanızı kitaplaştırmaları için kişisel destekli yayıncılık KDY anlayışı dışında telifli yayın yapan yayınevlerine de gönderebilirsiniz. Fakat telifli yayıncılık yapan birçok yayınevi, özellikle ilk kitabını yayımlamak isteyen yazarlara gereken ilgiyi göstermemektedir. Bunun sebebi, yazarın kendisini henüz bu alanda ispat etmemiş olmasıdır.
Yayınevleri, özellikle 2019 itibariyle mali riskleri azaltma yoluna gitmiştir. Pandemi sonrasında gelişen süreçte kâğıt fiyatlarının artması, navlun ücretlerinin yükselmesi, dövizdeki yükselişler sonrası mali risklerin artmasıyla birçok yayınevi ekonomik darboğaza girmiştir. Son üç yılda, çok sayıda yayınevi yayın hayatını sonlandırmak zorunda kalmıştır. Bu nedenlerle ilk kitabını yayımlayacak yazarlar için telifli kitap yayımlatmak daha zor hâle gelmiştir.
Telifli yayıncılık yapan yayınevlerine yapacağınız kitap başvuruları minimum altı ay içinde değerlendirilecek, olumlu veya olumsuz yanıt verilecektir. Yayınevlerinin başvurulara yanıt vermemesi de ihtimal dâhilindedir.
Bu sorunun yanıtı hayır. Kitabın içeriği birçok yayınevi için en önemli kıstaslardan biridir. Fakat kitabın satış potansiyeli, yayınevlerinin en öncelikli kriteridir, denebilir. Yayınevleri, yayın hayatını uzun soluklu sürdürebilmek için doğru iş modeli üzerinden ilerler ve satış potansiyeli yüksek olan kitaplara yatırım yapmayı tercih eder.
Tilki Kitap Yayın Grubu`nun çalışma modeli, bu noktada ilk kitabını yayımlamak isteyen yazarlar için en ideal seçenektir. Henüz ilk kitabını yayımlayacak olan yazarlar, kişisel destekli yayıncılık modelini deneyebilirler. Bu sayede yazarlar kendilerini ispat etme fırsatı yakalarlar. Kitaplarınız yayımlandıktan sonra bir kitle oluşturabilirsiniz. Bu sayede yayınevleri size sonraki kitaplarınız için çeşitli tekliflerle geleceklerdir.
Yayınevimize gelen dosyaların birçoğunda yazarlar kitaplarını ücretsiz bastırmak istediklerini belirtmektedir. Ücretsiz kitap çıkarabilmek mümkün mü? Bunun için ne yapmak gerekir? Bu makalede ücretsiz kitap basımına dair kriterlerimizi açıklayacağız.
Yayınevimize gelen kitap basımı talepleri, üç aşamalı ön incelemeye tabi tutulur.
Birinci aşama: Bu aşamadan yayın heyeti sorumludur. Yayın heyeti edebiyat, şiir, tarih, araştırma gibi branşlaşmış editörlerden oluşur. Bu heyetten herkes gelen dosyanın kısa bir bölümünü alarak inceler ve değerlendirmesini paylaşır. Yayın heyetindeki çoğunluğun kitabın basıma uygun olmadığı bilgisini vermesi durumunda yazara kitabın basıma uygun olmadığı bilgisi iletilir. Yayın heyetindeki çoğunluğun kitabın basıma uygun olduğu bilgisini vermesi durumunda ise ikinci aşamaya geçilir.
İkinci aşama: Dosyanın türü ne ise o türde uzmanlaşmış editör tarafından daha ayrıntılı bir incelemeye tabi tutulur. Branş editörünün kitabın basıma uygun olmadığı bilgisini vermesi durumunda yazara kitabın basıma uygun olmadığı bilgisi verilir. Branş editörünün kitabın basıma uygun olduğu bilgisini vermesi durumunda ise üçüncü aşamaya geçilir.
Üçüncü aşama: İlk iki aşamada kitabın basılması yönünde karar verilmiş ise bu aşamada pazarlama bölümü kitabın basılması durumunda satış potansiyelini değerlendirir. Bu değerlendirme içerikten bağımsız olarak yazarın kitlesi, sosyal medya kullanımı, daha önce kitabı varsa bunların satış grafikleri gibi çok sayıda kriter üzerinden yapılır. Bu değerlendirme sonucunda kitabın ücretli veya ücretsiz basılacağına karar verilir.
Eğer kitabın ücretsiz basılması yönünde bir rapor ortaya çıkmışsa yazara yüzde kaç telif ödeneceği, kitabın kaç yıllık telifinin yayınevinde kalacağı gibi ayrıntılar ortaya konur ve yazara sunulur. Yazarın şartları kabul etmesi durumunda kitap baskı süreci başlamış olur.
Eğer kitabın ücretsiz basılmaması yönünde bir rapor ortaya çıkmışsa yazara durum bildirilir. Yazar ücretli kitap basımını kabul ederse, kitap basım paketlerinden bütçesine göre tercih yapar ve baskı süreci başlamış olur.
Dolayısıyla dosyanızı ücretsiz kitap bastırmak için yayınevimize gönderdiğinizde hem içeriğin iyi olması hem de yüksek satış potansiyeline sahip olması gerekmektedir. Elbette içerikte yazım ve imla hataları olacaktır. Bu hatalar editoryal aşamada düzeltilecektir. Buradaki içeriğin iyi olmasından kastımız, dosyanın genel olarak edebî, sanatsal, bilimsel açıdan değerli olmasıdır.
Her yazar, kitabının çok satacağını çünkü içeriğinin nitelikli olduğunu söylemektedir. Bu da tabiidir. Eserinize güvenmeniz, sizi başarıya ulaştıracak unsurlardan biridir. Ancak kısa vadede kitap satışının kitabın içeriğiyle alakalı olmadığını bilmeniz gerekir. Elbette iyi içerikli bir kitap yıllar içinde kendi kitlesini bulacak, çok okunacak ve çok satacaktır.
Ücretsiz kitap basımı talebiyle dosya gönderirken özgeçmişiniz, varsa sosyal medya hesaplarınız ve etkilediğiniz kitleler hakkında bilgi vermelisiniz. Özetle yayınevinin kitabınızı ücretsiz basması için ikna edici unsurlar sunmalısınız.
Kitapla ve sevgiyle kalın.
Tilki Kitap KitapSoft Otomasyonu |
0% |